praktyczny blog o pomiarach i automatyce przemysłowej

bo w automatyce liczą się ludzie

Czym mierzyć stężenie cukru w napojach, sokach, słodyczach?

Słodkość napoju, soku czy herbaty to subiektywna sprawa każdego z nas. To czy dany napój/smakołyk jest dla nas słodki czy nie zależy od naszych zmysłów i nawyków żywieniowych. Co oczywiste, przemysł spożywczo-przetwórczy nie może polegać na subiektywnej ocenie słodkości ani konsumentów, ani głównego technologa, ani nawet dyrektora ds. jakości. Do pomiary słodkości, czyli ilości cukru w masie produktu wykorzystuje się różne skale, a jedną z najbardziej popularnych są stopnie Brix.

Pomiar stężenia za pomocą refraktometrów

Przyrządami przemysłowymi do pomiaru stężenia różnych substancji w roztworze są refraktometry. To mierniki procesowe, czyli mierzące stężenie bezpośrednio w procesie. Dzięki ich zastosowaniu nie potrzebny jest żmudny, czasochłonny i obarczony wieloma błędami pobór próbek i pomiar laboratoryjny. Co niemniej ważne, pomiar jest całkowicie niewrażliwy na wszelkie stałe i gazowe zanieczyszczenia medium, zmętnienie, zmianę barwy itp. Właśnie dlatego refraktometry procesowe wypierają inne metody pomiaru stężenia w przemyśle.

Zasada działania refraktometru
Zasada działania refraktometru

W ogromnym skrócie można powiedzieć, że refraktometry mierzą współczynnik załamania światła na granicy dwóch ośrodków (z których jeden stanowi mierzona ciecz) z kompensacją temperatury i następnie przeliczają go na wartość stężenia w dowolnych jednostkach (g/cm3, % wag.°Brixa, °Ballinga i inne).  W przypadku pomiaru cukru to właśnie skala °Brix jest tą, która nas interesuje. Do tego pomiaru służy refraktometr sanitarny VAISALA K-Patents PR-43-A, który został fabrycznie skalibrowany do pomiaru stopnia Brix oraz temperatury w standardowych jednostkach.

Refraktometr sanitarny VAISALA K-Patents PR-43-A posiada dopuszczenie sanitarne 3-A oraz certyfikat EHEDG potwierdzające spełnienie najwyższych wymagań higienicznych w produkcji żywności. Odpowiada on rygorom przetwórstwa spożywczego, takim jak wysokie temperatury procesowe (typ kompaktowy do 130ºC, typ z sondą oddaloną do 150ºC), procesy CIP i SIP lub oczyszczanie i płukanie pomieszczeń. W zależności od wymagań aplikacji refraktometr sanitarny można wybrać system składający się z refraktometru kompaktowego lub z sondą oddaloną, oraz graficznego interfejsu użytkownika.

Montaż refraktometru sanitarnego PR-43-A
Montaż refraktometru sanitarnego PR-43-A
Zastosowanie

Skala zastosowań refraktometru sanitarnego jest ogromna. W branży produkcji napojów stosuje się go na różnych etapach produkcji, m.in. przy ekstrakcji, odparowywaniu, warzeniu, destylacji, rozpuszczaniu cukru, mieszaniu, napełnianiu. Refraktometr, oprócz soków owocowowo-warzywnych wykorzystywany jest także w produkcji  napojów alkoholowych, a także kawy rozpuszczalnej, czy napojów energetycznych.

W branży mleczarskiej  pomiar stężenia Brix za pomocą refraktometru sanitarnego VAISALA K-Patents PR-43-A  wykorzystuje się na m.in. na etapie odparowywania, suszenia z rozpylaniem w produkcji mleka skondensowanego, mleka w proszku,  jogurtów, lodów czy śmietanki serwatkowej.

Branża napojów i mleczarska to oczywiście nie jedyne, gdzie stosowane są refraktometry sanitarne. Urządzenia te od lat mierzą stężenie także przy produkcji wyrobów cukierniczych, produktów jajecznych, aromatów spożywczych, pieczywa cukierniczego, suplementów diety, mrożonek, produktów instant  i gotowych potrawa, przypraw, czy słodzików.

Osobom chętnym poznać bardziej szczegółowe informacje o zastosowaniu refraktometrów sanitarnych w wielu różnych aplikacjach polecamy nasz E-book , który można pobrać ze strony:

Pomiar Brix In-line

Pomiar stężenia na straży jakości

Zastosowania refraktometrów ogólnie, a wersji sanitarnych w szczególności, są bardzo szerokie. Urządzenia te są często kluczowe dla prowadzenia procesów w branży spożywczo-przetwórczej, nie tylko w kontekście pomiaru stężenie cukru, ale także stężenia innych substancji. Dzięki szybkiemu pomiarowi stężenia, prowadzonemu bezpośrednio w procesie, refraktometry pozwalają na rygorystyczną kontrolę jakości i optymalizację wydajności produkcji w wielu branżach.

Czym mierzyć stężenie cukru w napojach, sokach, słodyczach?

Najnowsze

POBIERZ E-BOOK

Chesz być na bieżąco?
Zapisz się do naszegoNEWSLETTERA!

Odwadniacze

„Napuchnięty” odwadniacz zimą!

Za oknem zima, a temperatura nie nastraja do długiego przebywania poza ogrzewanymi pomieszczeniami. Jeszcze większe katusze „przeżywają” nasze instalacje, szczególnie te na zewnątrz. Masz instalację

Czytaj więcej »
Akademia Automatyki

Dołącz do nas!

Wypełnij formularz subskrypcji i bądź na bieżąco